måndag 14 november 2011

En viktig grej

Ett off topic-inlägg, bara för att det är så himla viktigt.

Idag kommer nämligen en sjukt viktig bok ut. Det är Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson som äntligen kommer ut med sin bok Slutstation rättspsyk.


 
Fotograf: Kennet Ruona


Så här skriver Natur och Kultur om boken på sin hemsida: 


"De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende. De har inte blivit dömda för något brott och de utgör inte något hot eller någon fara för andra. Men i stället för adekvat vård spärras de in på rättspsykiatriska högsäkerhetskliniker, tillsammans med mördare och våldtäktsmän och utsätts frekvent för tvångsåtgärder som isolering, tvångshandskar, hjälm och bältesläggning, ingripanden som långt ifrån alltid har lagen på sin sida. Varken de själva eller deras anhöriga kan påverka situationen – de är rättslösa.

Sofia Åkerman och Thérèse Eriksson har under flera år engagerat sig i dessa fall och gjort ett stort antal intervjuer med kvinnor som vårdats inom rättspsykiatrin. De har också haft upprepade möten och samtal med ansvariga vårdgivare och myndigheter. Slutstation rättspsyk är en skakande rapport från ett Sverige vi inte längre trodde fanns."


Förutom att det är etiskt problematiskt att vårda icke dömda patienter med dömda är de metoder som används högst tveksamma, de har varken lagligt stöd eller någon bevisad vetenskaplig effekt. Däremot är det välkänt att metoder och situationer med tvång och isolering leder till att även fullt friska människor goes bananas.

Att vårda någon mot dennes vilja innebär ett ganska stort ansvar. Vad man får göra och inte göra och hur man får göra det är därför tydligt reglerat i svensk lagstiftning. För att skydda individen, för att läkare inte ska kunna ta vilka beslut som helst, för att man vet att makt kan missbrukas och för att människan skadas psykiskt när man får sin integritet kränkt. Här har man dock struntat i lagen och vårdat enligt sina egna principer.

Det här är ingen nyhet för de som ansvarar för vården. De berörda klinikerna, Socialstyrelsen som ansvarar för tillsynen av klinikerna och ansvariga politiker har haft ÅR på sig att åtgärda, sätta stopp och reagera. Jag har följt och hejat på Sofias och Thérèse makalösa arbete från åskådarläktaren och jag vet att de har gjort en grym research och att de har allt man kan ha på fötterna i det här fallet.

Jag gissar att det inte är alla som känner sig lika berörda av den här boken som vi som tagit skada av tvångsvård på psykiatriska kliniker. Men läs ändå. Bli berörd. Bli arg. Det är precis så illa - värre - som det låter. Det kunde varit du, din vän, din dotter eller syster. Hur jobbar ni på din avdelning? Det angår alla.

Det är sjukt, vidrigt och galet. Det är tortyr i idylliska, rättssäkra Sverige.


Läs mer här, här och här

5 kommentarer:

  1. Det angår alle, som du sier. Jeg skal kjøpe den boken!

    SvaraRadera
  2. Ja - vad ska man säga...Sveriges Psykiatriska vård står inte så värst mycket högre i kurs år 2011 jämfört med år 1911...jo vissa skillnader men då det "verkligen gäller" så har det sett likadant ut fram till slutet av 80-talet o tydligen för en/fleras del även nu...
    Pengar o åter pengar...Behandlingshemmen försvinner o allt ska var så akut o sedan behandlas hemma...För de/oss som mår/har mått riktigt illa finns inte längre någon plats att få hjälp i från.
    Jag har funnit i psykiatrin i stort sett hela mitt liv...först som vårdtagare o numera som det motsatta...en märklig resa o gränserna är hårfina...
    Hoppas Ert arbete ger resultat...Hoppas verkligen på Pengar till psykiatrisk/psykolog behandling för alla som behöver.

    Heja Er!

    SvaraRadera
  3. Håller med!
    Kul att jag hittade din blogg tycker jag. Här ska jag allt kolla vidare :)
    Kram från Tiger

    SvaraRadera
  4. Jag vet inte om jag kommer våga läsa den med rädslan över att minnen från psyk-tvångvården, bältningar, injektioner, isolering m.m. m.m. kommer att väckas till liv FÖR mycket som jag sen skall kunna hantera ensam här hemma med ett liv som fortfarande inte kan distrahera bort dom känslorna... Kanske. Är iaf rädd.

    SvaraRadera
  5. Kul att se dig här också Tiger :) Kram!

    Anna: Om du är rädd för vad boken ska väcka för känslor så måste du ju inte läsa. Det räcker gott att du supportar och sprider ordet såattsäga! :) Kanske är bättre att ta tag i de känslorna i ett tryggare sammanhang där du kommer kunna hantera dem. För onekligen är det inte en bok man läser utan att bli känslomässigt berörd, oavsett vad man har för egna upplevelser med sig.

    SvaraRadera